Geschiedenis - “Ervaring sinds 1939”
Toekomst
Verleden
1932
1939
De eerste sporen van de naam vinden we terug in de geschiedenis als de firma Picus (uit Eindhoven, Nederland) een vertegenwoordiger in dienst neemt voor de Belgische markt. (de Heer Leemans Senior)
De firma “Picus Belge” wordt opgericht, gevestigd in de Louis Bertrandlaan te Brussel en gebruikt als commerciële benamingen vaak de namen Omniplex en OmniPly.
Filosofie
Omniplex hecht veel belang aan milieuvriendelijk houtverwerken. De recente investeringen in moderne afzuiginginstallatie’s zijn hier een voorbeeld van.
Doelstelling: duurzaam bosbeheer
Een belangrijke doelstelling van de onderneming waardoor grote volumes met ecocertificaat aangekocht worden. Het beschikbare ecolabel is PEFC (PAN European Forest Certification). Specifieke certificaten zijn steeds beschikbaar voor de klant en de pakken worden voorzien van een duidelijke markering.
Doelstelling: ECO-CERTIFICATEN
De Consument verkiest steeds vaker hout als bouw- en decoratiemiddel. Hierdoor blijkt de vernieling van bossen enorme   proporties aan te nemen. Omdat wij als houtimporteur niet verantwoordelijk willen worden gesteld voor deze zogenaamde   vernielingen, verklaren wij om onze medewerking te verlenen aan het duurzaam beheer van bosrijkdommen. Door het invoeren   van gecertificeerd hout, verklaren wij ons bereid om het hout te verhandelen volgens de criteria die zijn bepaald tijdens de   Ministerconferenties voor de bescherming van de bossen in Europa. Wij willen ons hierdoor ook aansluiten bij de certificatie  ketens om  U als klant een product te kunnen aanbieden van hout uit duurzaam beheerde bossen. Daarom kan U bij Omniplex   NV bestellen mét certificaat. Wij verklaren ook een transparante werkwijze te ontwikkelen, zodoende het gecertificeerde hout   steeds kan getraceerd worden. Wij verbinden ons er eveneens toe om alle certificatie normen na te leven. FSC®- FOREST STEWARDSHIP COUNCIL®  Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale non-profit organisatie die werd opgericht door boseigenaars, hout- en  papierbedrijven, sociale bewegingen en milieuorganisaties. Hierbij wordt gestreefd naar een verantwoord bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. Door te kiezen voor hout- en papierproducten met een FSC® claim, helpt u mee aan het verantwoorde beheer van de bossen  wereldwijd. Omniplex NV is gecertificeerd onder certificaat nummer : WB-COC-001450 PEFC  PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes) werd opgericht op initiatief van boseigenaars uit verschillende Europese landen. Ondertussen is PEFC uitgegroeid tot 's werelds grootste boscertificatiesysteem in termen van oppervlakte. Elke onderneming die PEFC-gelabelde producten wenst te verkopen, zorgt voor een controleketen waarmee de herkomst van het duurzaam hout kan worden getraceerd. Elk jaar controleert een onafhankelijk certificatie organisme of de onderneming voldoet aan de vereisten van de controleketen (Chain of Custody). ISPM 15  Certificatieprogramma voor houten verpakkingen bestemd voor internationale handel (ISPM 15).  De hittebehandeling van houten verpakkingen heeft als doel de verspreiding te voorkomen van insecten die plaatselijk woeden en de houten verpakking zouden kunnen gebruiken als transportmiddel. De verantwoordelijkheid van de controle op de houten verpakkingen bestemd voor buitenlandse handel valt onder de bevoegdheid van het FAVV is (Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). “Laat ons samen werken aan de toekomst door gebruik te maken van producten uit duurzaam beheerde bossen, waardoor het ongeoorloofd kappen van bomen uitgesloten zal worden en waardoor herbebossing gestimuleerd kan worden.” Van Oudenhove Timothy Managing Director
Omniplex NV/SA   -   Gentsesteenweg 184  -    B-8530 HARELBEKE  -  BELGIUM  -  +32 56 723 000
1968
1975
De platenafdeling wordt uit Picus gehaald en omgevormd tot een zelfstandig bedrijf “Omniplex” en de firma wordt verkocht aan de hout-importeur “S.A. Importation Bois anc Snauwaert” uit Brussel.
De firma Omniplex nv verhuist naar de nieuw aangelegde Luithagen in de haven van Antwerpen.
1992
1995
De groep Snauwaert-Omniplex wordt verkocht aan de groep Rombouts in Willebroek.  De houtzagerijen Rombois & Sambre-Bois in Wallonië worden zelfstandige ondernemingen.
De firma Omniplex nv wordt verkocht aan de Finse firma Finnforest Oy. Deze firma beschikt over gans Noord- & Centraal-Europa over gelijkaardige vestigingen en in Finland over verschillende productiesites.  Hierdoor krijgt Omniplex een nog grotere internationale naamsgekendheid.
2000
2001
Omwille van een nieuw strategisch inzicht en reorganisatie van de groep Metsallïtto, waarvan Finnforest Oy deel uitmaakt, besluit deze laatste hun Antwerpse vestiging Omniplex nv te verkopen.
Dhr. Vlieghe Philip, zaakvoerder van Vlimex en de Harelbeekse Houtzagerij, neemt Omniplex nv over.  Met de know-how en de goodwill van Omniplex, die op dat ogenblik marktleider was in België voor de wereldwijde import van plaatmateriaal, vond Dhr Vlieghe Philip dit een ideale partner voor de verdere ontwikkeling en groei van de nieuwe groep.
2006
2008
Er komt een nieuwe vestiging van 1,5 hectare bij in Rijmenam, heel centraal gelegen in België.
Grondige reorganisatie van de groep, waarbij de nv Omniplex de trading-maatschappij wordt en de nv Harelbeekse Houtzagerij als zusterfirma het zaag- & schaafwerk zal verzorgen.  Tevens komt er dat jaar een extra partner in de directie van Omniplex, Dhr. Van Oudenhove Timothy.
2009
2010
De schaverij wordt volledig omgebouwd en er wordt een achtste, sterk geautomatiseerde schaafinstallatie in gebruik genomen.
In Harelbeke worden op 2.5 hectare nieuwe loodsen gebouwd voor de stockage en het nog beter te kunnen inspelen op de markttendens in het verzorgen van de “just-in-time”-leveringen.
2011
2012
Omniplex-France wordt opgericht met een vestiging ten Noorden van Parijs in Méru (Oise) en vormt de vijfde vestiging van de groep. 
Op de productie-site in Harelbeke worden de bestaande verduurzamings-stations gemoderniseerd en wordt er een tweede autoclaaf bijgeplaatst voor drukimpregnatie van hout.
2013
2015
In Bavikhove worden nieuwe loodsen aangekocht op een terrein van 1 hectare voor de stockage van plaatmaterialen.
Ondertussen heeft Omniplex 6 vestigingen en bedraagt de omzet van de groep circa 44 miljoen euro, waarbij jaarlijks 120.000m³ aan hout en platen worden verhandeld met tevreden klanten en leveranciers.
Geschiedenis Geschiedenis Filosofie Filosofie Duurzaam bosbeheer Duurzaam bosbeheer ECO-certificaten ECO-certificaten
NL
ISPM
Import Import Head-Office & Production Head-Office & Production Depot Leieboorden Depot Leieboorden Depot Bavikhove Depot Bavikhove Depot Méru (Oise) France Depot Méru (Oise) France Geschiedenis Geschiedenis Filosofie Filosofie Duurzaam bosbeheer Duurzaam bosbeheer ECO-certificaten ECO-certificaten Platen Platen Naaldhout Naaldhout Hardhout Hardhout Schaverij Schaverij Schaafwerk Schaafwerk Verduurzaming Verduurzaming Transport & Afhaling Transport & Afhaling Home Bedrijf & Foto’s Historie & Ecologie Producten Productie Algemeen Algemeen General Management General Management Verkoop BE Verkoop BE Verkoop FR Verkoop FR Finance & Accountancy Finance & Accountancy Production, Transport  & Qualitycontrole Production, Transport  & Qualitycontrole Aankoop Aankoop Contact Download - PDF GDPR - Privacy Historie & Ecologie
Nu
In Beveren-Leie (Waregem) worden nieuwe loodsen aangekocht op een terrein van 3 hectare voor de stockage van hardhout.
Deze certificaten zijn van toepassing voor Omniplex België.